تحصیل مقطع دکتری در آلمان

بسیاری از متقاضیان آلمان را به‌عنوان یکی از صنعتی‌ترین و مدرن‌ترین کشورهای اروپایی می‌شناسند. اقتصاد قوی و پررونق این کشور آن را به قطب اقتصادی در سطح جهان تبدیل کرده است. این کشور با داشتن سیستم آموزشی معتبر و پیشرفته، بعد از انگلیس و آمریکا سالانه بیشترین تعداد دانشجوی بین‌المللی را در دنیا دارد. کشور آلمان مزایای تحصیلی بسیاری را به متقاضیان دکتری ارائه می‌دهد. وجود دانشگاه‌های برجسته و متعدد، امکان تحصیل رایگان و ارائه مدرک تحصیلی معتبر از جمله این مزایا هستند.

علاوه بر دانشگاه، وجود مؤسسات تحقیقاتی متنوع دانشجویان را برای تحصیل در مقطع دکتری به آلمان فرامی‌خواند. دانشگاه‌ها ارائه‌دهنده دروس پیشرفته و به‌روز هستند. همچنین خلاقیت جایگاه ویژه‌ای در سیستم آموزشی این مؤسسات دارد. تحصیل دکتری در آلمان از جمله راه‌های مهاجرت به این کشور محسوب می‌شود. دانشجویان با انتخاب آلمان به‌عنوان مقصد مهاجرتی، امکان تحصیل در رشته‌های گوناگون مقطع دکتری را خواهند داشت. در این مقاله قصد داریم جزئیات بیشتری را پیرامون شرایط تحصیل دکتری در آلمان، نحوه پذیرش، مدارک موردنیاز، شرایط کار و همراه دانشجو بررسی کنیم؛ همراه ما باشید.

فهرست مطالب

شرایط تحصیل دکتری در آلمان

یکی از بهترین مقاصد مهاجرت تحصیلی، قطعا کشور آلمان است. توسعه قابل‌توجه علم، تکنولوژی و تحقیقات در آلمان موجب شده که دانشجویان بسیاری از سراسر جهان آن را برای تحصیل انتخاب کنند. این کشور در ارائه رشته‌های مختلف در مقطع دکتری پیشتاز است. درصد بالایی از فارغ‌التحصیلان نیز در مدت‌زمان کوتاه وارد بازار کار می‌شوند. لازم است بدانید که تحصیل دکتری در آلمان به دو شیوه صورت می‌گیرد:

  • دکتری سنتی

این شیوه از شیوه‌های آموزشی قدیمی آلمان به‌حساب می‌آید. در این روش، دانشجو به‌صورت فردی و مستقل یک پروژه تحقیقاتی انتخاب کرده و به کمک استاد راهنما آن را پیش می‌برد. این پروژه در قالب پایان‌نامه ارسال و مورد بررسی قرار می‌گیرد. تحقیقات ممکن است در یک دانشگاه، سازمان غیردانشگاهی یا یک شرکت آلمانی انجام شود.

  • دکتری ساختاریافته

این روش یک روش نوین برای تحصیل دکتری در آلمان به‌حساب می‌آید. تعدادی از دانشجویان به‌صورت یک گروه موضوعی برای پروژه خود انتخاب می‌کنند. سپس آن را به‌صورت گروهی پیش برده و به نتیجه می‌رسانند. این پروژه در واقع دوره تکمیلی جدا از پایان‌نامه دانشجویی است. بدین منظور، لازم است گروه دانشجویان با مؤسسات تحقیقاتی همکاری داشته باشند.

دوره تحصیل دکتری در آلمان بسته به روش ارائه (سنتی ۴ سال، ساختاریافته ۳ سال) و رشته تحصیلی متفاوت خواهد بود.

شرایط تحصیل در مقطع دکتری آلمان

شرایط موردنیاز برای تحصیل در این مقطع نیز به رشته موردنظر بستگی دارد. به‌طورکلی، شرایط ضروری برای تحصیل دکتری در آلمان شامل موارد ذیل است:

شرط سنی دکتری در آلمان

افرادی که متقاضی تحصیل مقطع دکتری در آلمان هستند، لازم است شرط سنی را در نظر بگیرند. آلمان محدوده سنی قبل از ۴۵ سال را برای دریافت پذیرش در این مقطع تحصیلی مشخص کرده است. اگر تصمیم به ادامه تحصیل خود در این کشور دارید، بهتر است دراسرع‌وقت اقدامات لازم را انجام دهید.

سطح زبان موردنیاز

داشتن مهارت کافی در انگلیسی یکی از الزامات تحصیل دکتری در آلمان است. چرا که در این مقطع، دروس به زبان انگلیسی ارائه می‎‌شوند. متقاضی باید پیش از اقدام برای پذیرش موفق به کسب نمره ۵/۶-۷ آیلتس و یا نمره ۹۰-۱۰۰ تافل شده باشد. در این صورت شانس بیشتری برای پذیرش خواهد داشت.

در دکتری ساختاریافته تدریس کاملا به انگلیسی انجام می‌شود. درحالی‌که در دکتری سنتی ممکن است دانشجو پایانه نامه خود را به زبان آلمانی ارائه دهد؛ بنابراین، داشتن مدرک آلمانی سطح B2/C1 نیز ضروری است. برخی از دانشگاه‌ها با ارائه نمره تست داف سطح زبان آلمانی دانشجو را مورد ارزیابی قرار می‌دهند.

زبان خارجه

سطح تسلط

انگلیسی

آزمون آیلتس: نمره ۶ تا ۷.۵

آزمون تافل: ۹۰ تا ۱۰۰

آلمان

B2 -C1

شرط معدل

میزان معدل نیز از موارد مهم جهت‌پذیرش در مقطع دکتری است. این میزان بسته به دانشگاه و رشته انتخابی متفاوت خواهد بود. به‌طورکلی، حداقل معدل کل موردنیاز ۲.۵ gpa و یا سطح B+ مشخص شده است. تحصیل دکتری در آلمان بیشتر جنبه پژوهشی داشته و میزان معدل اهمیت کمتری دارد. تحصیل در این مقطع مستلزم گذراندن حداقل ۸ ترم تحصیلات دانشگاهی است؛ بنابراین، لازم است متقاضیان مدرک معادل کارشناسی‌ ارشد آلمان را در دانشگاه‌ مورد تأیید دریافت کرده باشند.

مراحل پذیرش دکتری در آلمان

  • مکاتبه با دانشگاه و اساتید راهنما
  • دریافت پذیرش از دانشگاه
  • اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی
  • تنظیم زمان مصاحبه‌ سفارت
  • ارائه‌ی مدارک کامل

اگر متقاضی ساکن کشورهای خارج از اتحادیه اروپا است و قصد تحصیل در آلمان را دارد، باید ویزا دریافت کند. یکی از الزامات گرفتن ویزای تحصیلی داشتن پذیرش از یکی از دانشگاه‌های آلمان است. در این مرحله، فرد با دانشگاه‌های موردنظر ارتباط می‌گیرد و به دنبال استاد راهنمای مناسب می‌گردد. در نهایت از میان چندین درخواست ارسالی، موفق به یافتن استاد راهنما می‌شود. استاد راهنما در واقع واسطه‌ای میان دانشجو و دانشگاه است. دانشجو با ارائه مدارک تحصیلی (با نمرات بالا)، انگیزه‌نامه کامل و رزومه قوی، موفق به دریافت تأییدیه از او خواهد شد. کامل و بی‌‍نقص بودن مدارک نقش مهمی در گرفتن تأییدیه از استاد راهنما دارد.

 در صورت داشتن شرایط لازم، تأییدیه به دانشگاه موردنظر ارائه شده و نامه پذیرش صادر می‌شود. تفاوتی که در پذیرش این مقطع تحصیلی با مقاطع پایین‌تر وجود دارد این است که دانشجویان با مراکزی چون Uni Assist در ارتباط نیستند.

شما به‌عنوان متقاضی تحصیل دکتری در آلمان با داشتن پذیرش دانشگاه می‌توانید اقدامات لازم برای گرفتن ویزا را انجام دهید. بدین منظور لازم است به سفارت این کشور مراجعه کرده و قرار مصاحبه‌ای تنظیم کنید. تقاضای تحصیل در این مقطع بالا است و پروسه رزرو وقت مصاحبه زمان‌بر خواهد بود. این کار به‌صورت آنلاین و از طریق وب‌سایت مربوطه انجام می‌گیرد. در مورد متقاضیان مقطع دکتری، امکان گرفتن وقت فوری وجود دارد. کارگزار رسمی الو ویزا در امور مهاجرت در طول مراحل دریافت ویزا در کنار متقاضیان محترم خواهد بود و بهترین پیشنهادات را در راستای دریافت ویزای تحصیلی دکتری ارائه خواهد داد.

در روز مصاحبه، لازم است مدارک و شرح مختصری از اهداف خود برای تحصیل دکتری در آلمان را ارائه دهید. مدرک کارشناسی‌ارشد و مقاله علمی تألیف شده از مهم‌ترین این مدارک هستند. در بیشتر موارد، مصاحبه مقطع دکتری به زبان انگلیسی انجام می‌شود.

مدارک موردنیاز تحصیل دکتری در آلمان

نظام آموزشی پیشرفته و باکیفیت آلمان همه ساله متقاضیان بسیاری را از نقاط مختلف دنیا به خود جذب می‌کند. همان‌طور که اشاره شد، یکی از مراحل دریافت پذیرش و تحصیل در آلمان گرفتن ویزا است. ازاین‌رو علاوه بر شرایط، آماده‌کردن مدارک موردنیاز نیز ضرورت دارد. در مرحله دریافت پذیرش از دانشگاه، متقاضیان به کمک استاد راهنمای خود می‌توانند مدارک کامل و دقیقی را جمع‌آوری و ارسال کنند. برخی مدارک نیز جهت ارائه به سفارت آلمان در روز مصاحبه آماده می‌شوند. ضروری‌ترین این مدارک شامل موارد ذیل هستند:

  • اصل مدارک شناسایی ترجمه شده (پاسپورت، شناسنامه و کارت ملی) و کپی از آنها
  • مدارک تحصیلی (مقطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد) ترجمه شده به همراه ریزنمرات
  • رزومه تحصیلی (سایر گواهینامه‌های معتبر)
  • مدرک زبان انگلیسی
  • انگیزه‌نامه
  • گواهی تمکن مالی
  • توصیه‌نامه از اساتید تحصیلی و شغلی در گذشته
  • تأییدیه استاد راهنما
  • نامه پذیرش دانشگاه

هزینه تحصیل مقطع دکتری در آلمان

تحصیل در مقطع دکتری در آلمان به‌طورکلی نسبت به دیگر کشورها هزینه‌های کمتری دارد، اما دانشجویان باید موارد مختلفی را در نظر بگیرند. در ادامه، جزئیات هزینه‌های ممکن برای مهاجرت تحصیلی به آلمان ارائه می‌شود:

۱.      شهریه دانشگاه

– دانشگاه‌های دولتی: در بسیاری از دانشگاه‌های دولتی آلمان، شهریه برای دانشجویان بین‌المللی با حداقل یا بدون هزینه است. بااین‌حال، هزینه‌های ترمی (که معمولاً شامل هزینه‌های خدمات، بیمه و بلیت‌های حمل‌ونقل عمومی است) ممکن است بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ یورو در هر ترم متغیر باشد.

دانشگاه‌های خصوصی: در دانشگاه‌های خصوصی ممکن است شهریه‌ها بین ۵,۰۰۰ تا ۲۰,۰۰۰ یورو در سال متفاوت باشد.

هزینه‌های زندگی در آلمان

هزینه‌های زندگی بسته به شهر محل تحصیل متغیر است. به‌طورکلی می‌توان هزینه‌های زیر را پیش‌بینی کرد:

  • مسکن: ۲۰۰ تا ۷۰۰ یورو در ماه (بسته به نوع مسکن و شهر).
  • غذا: حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ یورو در ماه.
  • بیمه سلامت: ۸۰ تا ۱۲۰ یورو در ماه.
  • حمل‌ونقل: ۵۰ تا ۱۰۰ یورو در ماه.
  • پوشاک و دیگر هزینه‌ها: حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ یورو در ماه.
  • در مجموع، برای تأمین هزینه‌های زندگی، بین ۸۰۰ تا ۱,۵۰۰ یورو در ماه لازم است.

۳. هزینه‌های دیگر

– مدارک و ترجمه: هزینه‌های ترجمه مدارک و دریافت گواهی‌های لازم ممکن است ۱۰۰ تا ۳۰۰ یورو باشد.

– ویزای تحصیلی: هزینه درخواست ویزا معمولاً حدود ۶۰ تا ۱۲۰ یورو است.

– سفر به آلمان: بلیت هواپیما از کشور مبدأ به آلمان ممکن است بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ یورو متغیر باشد.

۴. جمع‌بندی هزینه‌ها

به‌طورکلی، هزینه‌های کل مهاجرت تحصیلی به آلمان برای مقطع دکتری می‌تواند به شرح زیر باشد:

آیتم‌ها

مجموع هزینه

شهریه دانشگاه (برای دانشگاه‌های دولتی)

۰-۱۰۰۰ یورو (برای دو ترم)

هزینه‌های زندگی

۹۶۰۰ تا ۱۸۰۰۰ یورو (یک سال)

تکمیل مدارک و ترجمه

۱۰۰ تا ۳۰۰ یورو

صدور ویزای تحصیلی

۶۰ تا ۱۲۰ یورو

بلیت هواپیما

۳۰۰ تا ۸۰۰ یورو

مجموع (تقریبی)

۱۰ هزار تا ۲۰ هزار یورو (یک سال)

بهترین دانشگاه‌ها برای تحصیل دکتری در آلمان

آلمان با داشتن دانشگاه‌های ممتاز، همواره یکی از برترین مقاصد تحصیلی برای دانشجویان بین‌المللی محسوب می‌شود. دانشجویان با دریافت مدرک این کشور می‌توانند در نقاط مختلف جهان فعالیت شغلی داشته باشند. این کشور بیش از ۵۰۰ دانشگاه‌ را در خود جای‌داده است. این مؤسسات آموزش عالی به‌صورت خصوصی و دولتی بوده و برخی از آن‌ها ارائه‌دهنده مقطع دکتری هستند. در پایین لیست برخی از بهترین‌ دانشگاه‌ها برای تحصیل دکتری در آلمان به همراه رتبه‌بندی جهانی آورده شده است:

نام دانشگاه

رتبه QS (۲۰۲۲)

دانشگاه فنی مونیخ

۵۰

دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ

۶۳

دانشگاه هایدلبرگ

۶۳

دانشگاه آزاد برلین

۱۲۷

دانشگاه هومبولت برلین

۱۲۸

دانشگاه فرایبورگ

۱۷۲

دانشگاه گوتینگن

۲۰۴

بهترین رشته‌ها برای تحصیل دکتری در آلمان

دانشگاه‌های آلمان ارائه‌دهنده رشته‌های تحصیلی متعدد با گرایش‌های مختلف در مقطع دکتری هستند. متقاضیان بسته به مدرک کارشناسی‌ارشد و علاقه خود می‌توانند بهترین رشته را برای تحصیل دکتری در آلمان انتخاب می‌کنند. دکتری مدیریت از جمله رشته‌های پرطرف‌دار آلمان است. بسیاری از دانشجویان به دنبال دریافت پذیرش این رشته هستند. آلمان نیز همه ساله پذیرای شمار زیادی از دانشجویان بین‌المللی در رشته مدیریت است. رشته‌های دیگری که به‌عنوان بهترین و پرتقاضاترین رشته‌های دکتری آلمان شناخته می‌شوند، عبارت‌اند از:

  1. دکتری علوم کامپیوتر

با رونق روزافزون فناوری اطلاعات، رشته‌های دکتری در علوم کامپیوتر طی چند سال اخیر طرف‌داران زیادی پیدا کرده است.

  1. دکتری مهندسی برق

این رشته همواره از محبوبیت بالایی برخوردار بوده و بسیاری از دانشگاه‌های آلمان برنامه‌های دکتری قوی در این زمینه ارائه می‌دهند.

  1. دکتری علوم پزشکی

علوم پزشکی و به‌ویژه پزشکی عمومی، رشته‌های دکتری جذابی هستند که تقاضای بالایی دارند و جزو موفق‌ترین گرایش‌های تحصیلی در المان به‌حساب می‌آیند.

  1. دکتری علوم اجتماعی و انسانی

رشته‌های علوم‌انسانی و اجتماعی، به‌ویژه در دانشگاه‌های پیشرفته آلمان، از دیدگاه پژوهش و تحصیل دکتری بسیار رشد کرده‌اند.

  1. دکتری مهندسی مکانیک

این رشته به دلیل پیشرفت‌های صنعتی و نیاز به پژوهش‌های نوآورانه، در بین دانشجویان دکتری بسیار جذاب است.

  1. دکتری شهرسازی: این رشته از جمله رشته‌‎های پرتقاضای آلمان محسوب می‌شود. دکتری شهرسازی در گرایش‌های مختلف ارائه می‌شود و آینده شغلی مطلوبی دارد.
  2. دکتری معماری: متقاضیان برای تحصیل در این مقطع، لازم است مدرک کارشناسی‌ارشد این رشته را داشته باشند. دکتری معماری یک دوره ۴ ساله است.
  3. دکتری روانشناسی: روانشناسی یک رشته پژوهشی است و همه ساله افراد بسیاری برای پذیرش در آن اقدام می‌کنند. این رشته از جمله‌ رشته‌های مقطع دکتری آلمان است که به زبان انگلیسی ارائه می‎شود.

شرایط دریافت فاند و بورسیه دکتری در آلمان

همان‌طور که اشاره شد، هزینه تحصیل در آلمان بسیار مناسب است. بااین‌حال، دولت این کشور با ارائه بورسیه و کمک‌هزینه‌های تحصیلی، شرایط زندگی دانشجویی را هموارتر می‌کند. دانشجویان بین‌المللی با دریافت بورسیه‌های تحصیلی می‌توانند بخشی از مخارج خود را تأمین کنند. در بیشتر موارد، بورسیه‌های مقطع دکتری به‌صورت حقوق ماهیانه در اختیار دانشجویان قرار می‌گیرد. در ادامه انواع بورسیه‌های تحصیل دکتری در آلمان را بررسی می‌کنیم.

  • بورسیه تحصیلی DAAD: این نوع بورسیه از سوی ۱۳ سازمان مرتبط با دانشجویان بین‌المللی در اختیار افراد واجد شرایط قرار می‌گیرد. میزان بورسیه تحصیلی ۱۲۰۰ یورو در ماه است.
  • بورسیه دانشجویی: برای دریافت این بورسیه، باید استاد راهنما یا سوپروایزر دانشجو را تأیید کرده و او را به بنیاد علمی دانشگاه معرفی کند. در این صورت، فرد ماهانه مبلغ ۱۲۵۰ یورو دریافت خواهد کرد.
  • بورسیه بنیاد تحقیقات آلمان: این بورسیه یکی از انواع بورسیه‌های تحصیلی است که به دانشجویان دکتری داده می‌شود. مبلغ بورسیه بنیاد تحقیقات ۱۳۶۵ یورو در ماه است.
  • Baden-Württemberg-STIPENDIUM: این بورسیه به دانشجویان بین‌المللی در ایالت بادن-وورتمبرگ اختصاص دارد و عموماً هزینه‌های زندگی دانشجویان را فراهم می‌کند.
  • Heinrich Böll Foundation Scholarships: این بنیاد بورسیه‌هایی برای دانشجویان بین‌المللی ارائه می‌دهد که فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی دارند.
  • Friedrich Ebert Foundation Scholarships: این بنیاد حمایت‌های مالی برای دانشجویان علاقه‌مند به علوم اجتماعی و سیاسی را فراهم می‌کند.
  • Konrad-Adenauer-Stiftung Scholarships: این بورسیه‌ها به دانشجویان بین‌المللی در مقاطع بالاتر که به سیاست و علوم اجتماعی علاقه‌مند هستند، اعطا می‌شود.
  • Erasmus: این برنامه به دانشجویان مقطع دکترا که بخشی از تحصیلات خود را در کشورهای مختلف اروپایی می‌گذرانند، کمک‌هزینه ارائه می‌دهد.
  • KfW Bank Scholarships: این بنیاد به دانشجویان مقطع دکترا و فوق‌لیسانس در رشته‌های فنی و مهندسی بورسیه‌های مالی ارائه می‌دهد.
  • Rhine-Waal University of Applied Sciences Scholarships: این دانشگاه برای دانشجویان بین‌المللی در مقطع دکترا بورسیه‌هایی اعطا می‌کند.
  • International Max Planck Research School Scholarships: این برنامه تحت‌نظر مؤسسه ماکس پلانک به محققان در حوزه‌های مختلف بورسیه‌های تحصیلی ارائه می‌دهد.

بورسیه‌های مناسب برای هر رشته‌ی تحصیلی

۱. بورس‌های تحصیلی در رشته زیست‌شناسی

  • DAAD (سازمان تبادل دانشجویی آلمان): بورسیه‌هایی برای دانشجویان بین‌المللی در رشته زیست‌شناسی، به‌خصوص برای دانشجویانی که قصد دارند در زمینه‌های تحقیقاتی پیشرفته فعالیت کنند.
  • Max Planck Institute Scholarships: مؤسسه ماکس پلانک فرصت‌های تحصیلی متعددی برای دانشجویان دکترا در زمینه زیست‌شناسی ارائه می‌دهد، به‌ویژه در پروژه‌های تحقیقاتی.
  • Heinrich Böll Foundation Scholarships: این بورس به دانشجویانی که در زمینه‌های زیست‌شناسی یا علوم محیطی کار می‌کنند، حمایت مالی ارائه می‌دهد.

۲. بورس‌های تحصیلی در رشته شیمی

  • Friedrich Ebert Foundation Scholarships: این بنیاد به دانشجویان بین‌المللی در زمینه‌های شیمی و علوم مرتبط حمایت می‌کند.
  • International Max Planck Research School for Analytical Sciences: بورس‌های تحصیلی برای دانشجویان دکترا در حوزه‌های شیمی تحلیلی.
  • DAAD Research Grants: این برنامه به دانشجویانی که در زمینه‌های تحقیقاتی مختلف از جمله شیمی فعالیت می‌کنند، کمک‌های مالی ارائه می‌دهد.

۳. بورس‌های تحصیلی در رشته هنر

  • DAAD Scholarships for Art and Design: این بورس‌ها به دانشجویان بین‌المللی در رشته‌های هنری اعطا می‌شود و شامل رشته‌های طراحی، نقاشی و مجسمه‌سازی است.
  • Friedrich Naumann Foundation Scholarships: این بنیاد به دانشجویان بااستعداد در رشته‌های هنر، رسانه و فرهنگ کمک‌هزینه ارائه می‌دهد.
  • Bauhaus University Weimar Scholarships: دانشگاه باوهاوس وایمار بورسیه‌هایی برای هنرآموزان با تمرکز بر طراحی و هنرهای تجسمی ارائه می‌دهد.

۴. بورس‌های تحصیلی در رشته ریاضی

  • German Academic Exchange Service (DAAD) Scholarships: بورس‌های DAAD برای دانشجویان و محققان در حوزه ریاضی ارائه می‌شود، به‌ویژه برای پروژه‌های تحقیقاتی.
  • Mathematics Research Center Scholarships: بورس‌های تحصیلی برای دانشجویان دکتری در زمینه ریاضیات و آمار ارائه می‌دهد.
  • Erasmus Mundus Joint Master Degrees: این برنامه برای رشته‌های ریاضی هستند و به دانشجویان بین‌المللی بورس تحصیلی اعطا می‌شود.

۵. بورس‌های تحصیلی در رشته پزشکی

  • DAAD Medical Scholarships: این بورس‌ها برای دانشجویان بین‌المللی رشته پزشکی که در دانشگاه‌های آلمان تحصیل می‌کنند، اعطا می‌گردد.
  • Friedrich Ebert Foundation Scholarships: ارائه‌دهنده بورسیه‌هایی برای دانشجویان پزشکی و علوم بهداشتی.
  • Alexander von Humboldt Foundation: این بنیاد بورس‌هایی به محققان و دانشجویان دکترا در رشته‌های پزشکی و علوم بهداشتی ارائه می‌دهد.
  • Charité – Universitätsmedizin Berlin Scholarships: این دانشگاه بورسیه‌هایی برای دانشجویان بین‌المللی در رشته پزشکی فراهم می‌کند.

شرایط کار حین تحصیل در مقطع دکتری

یکی از مزایای تحصیل دکتری در آلمان، امکان کار در دوران دانشجویی است. دانشجویان دکتری در طول ترم می‌توانند ۲۰ ساعت در هفته (نیمه‌وقت) مشغول به کار شوند. این افراد ممکن است به‌عنوان یک دستیار آموزشی در حوزه تدریس فعالیت کنند. درآمد کار حین تحصیل حدود ۴۵۰ یورو در هفته است. بدین‌طریق، دانشجویان در کنار کسب تجربه بخشی از مخارج خود را نیز تأمین می‌کنند.

 شرایط کار پس از پایان تحصیلات دکتری

دانشجویان آلمانی و بین‌المللی بعد از اتمام تحصیل خود در بازار کار آلمان مشغول به کار می‌شوند. اقتصاد قوی و نرخ پایین بیکاری در آلمان موجب شده که فارغ‌التحصیلان در مدت کوتاهی موفق به یافتن شغل مناسب شوند. این کشور علاوه بر موقعیت‌های شغلی متعدد، امکانات علمی و پژوهشی فوق‌العاده‌ای را برای دانشجویان دکتری فراهم کرده است. بعد از به‌پایان‌رسیدن تحصیل دکتری در آلمان، افراد به مدت ۱۸ ماه به دنبال شغل موردنظر می‌گردند. در صورت‌یافتن موقعیت شغلی مناسب، می‌توانند ویزای تحصیلی را به ویزای کاری تبدیل کنند.

آمار دانشجویان بین‌الملل دکتری در آلمان

طبق آمار منتشر شده از سوی یونسکو، آلمان در سال ۲۰۲۱، به‌تنهایی بیش از ۳۰۰،۰۰۰ دانشجوی بین‌المللی داشته است که بسیاری از آن‌ها در مقطع دکتری مشغول به تحصیل هستند. همچنین، بررسی‌های انجام شده توسط DAAD (سازمان تبادلات آلمان) نشان می‌دهد که ۲۱% از دانشجویان بین‌المللی، در مقطع دکتری در آلمان تحصیل می‌کنند.

شرایط همراه

یکی از مزایای تحصیل دکتری در آلمان این است که متقاضیان متأهل می‌توانند خانواده را با خود همراه کنند. این افراد در دوران تحصیل در کنار همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال خود خواهند بود. بدین منظور، لازم است بعد از مهاجرت به آلمان درخواست ویزای همراه بدهند. از جمله شرایط لازم برای داشتن همراه عبارت‌اند از:

  • گذشت دوره ۳ماهه تا یک‌ساله از ورود دانشجو به آلمان
  • مدرک زبان آلمانی (سطح C1)
  • تمکن مالی کافی
  • تهیه محل اقامت در آلمان
  • ارائه مدارک هویتی خانواده

آنچه گفته شد

در این مقاله به مهاجرت تحصیلی به آلمان در مقطع دکتری پرداختیم. آلمان‌ها به واسطه‌ی پیشرفت‌های مختلف علمی و صنعتی که تجربه کرده‌اند، همواره یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران در پذیرش دانشجویان بااستعداد از سراسر جهان بوده‌اند. مشوق‌هایی چون فاندهای تحصیلی و بورسیه‌های دولتی و غیردولتی تنها بخشی از ده‌ها مواردی است که تحصیل دکتری در آلمان را برای متقاضیان جذاب کرده است. کارشناسان مهاجرت در موسسه‌ی مهاجرتی الو ویزا آماده هستند که پس از بررسی دقیق شرایط متقاضیان لیستی از بهترین انتخاب‌های ممکن را در اختیار ایشان قرار دهند و در تمام مراحل مهاجرت، از ایران تا المان، در کنار متقاضیان محترم باشند.

در پایان

 خانواده بزرگ و بین‌المللی اِلو ویزا کارگزار و مجری قدرتمند روش‌های مهاجرتی از ایران و خاورمیانه همراه شماست. برای دریافت مشاوره و آگاهی از شرایط ویژه مهاجرتی می توانید با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید. همچنین می توانید از طریق وب سایت وقت مشاوره بگیرید و منتظر تماس مشاوران ما باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *