شرایط تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان

آلمان یکی از مدرن‌ترین و اقتصادی‌ترین کشورهای اروپایی محسوب می‌شود. اقتصاد قوی، نرخ پایین بیکاری و موقعیت‌های شغلی متعدد شرایط مساعدی را برای زندگی و کار مهاجرین فراهم کرده‌اند. آلمان همچنین یکی از شناخته شده‌ترین کشورها در عرصه تحصیل و آموزش است. اگر به تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان می‌اندیشید، بهتر است بدانید سیستم آموزشی آن اعتبار بالایی در سطح جهان دارد. این کشور امکان تحصیل رایگان را نیز برای متقاضیان فراهم کرده است. از این رو، آلمان یکی از محبوب‌ترین مقاصد تحصیلی برای دانشجویان در سراسر جهان به حساب می‌آید.

وجود دانشگاه‌های معتبر، امکان تحصیل به زبان انگلیسی در برخی رشته‌ها، امکانات رفاهی بالا و هزینه مقرون به‌صرفه از دیگر مزایای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان هستند. همه ساله دانشجویان بسیاری برای پذیرش در دانشگاه‌های این کشور اقدام می‌کنند که تعداد آن‌ها دائما در حال افزایش است. این افراد بعد از اتمام دوره تحصیل و دریافت مدرک معتبر، می‌توانند در آلمان و نقاط مختلف دنیا مشغول به کار شوند. در ادامه جزئیات بیشتری را پیرامون شرایط تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان، مراحل پذیرش، مدارک مورد نیاز، شرایط کار حین و بعد از تحصیل و شرایط همراه مطالعه می‌کنیم. 

فهرست مطالب

شرایط تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان

زمانی که شما تصمیم به تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان می‌گیرید، از تنوع رشته‌ها، ارائه برخی از آن‌ها به انگلیسی، هزینه کم و آینده شغلی مطلوب بهره‌مند خواهید شد. در این مسیر، اولین قدم تعیین هدف از تحصیل و کار در آلمان و انجام تحقیقات لازم است. در این صورت با در نظر گرفتن دروس ارائه شده، محل دانشگاه، شهریه و… می‌توانید رشته و دانشگاه مناسب را انتخاب کنید.

طول دوره فوق لیسانس در این کشور به رشته انتخابی و تعداد واحدهای گذرانده شده در هر ترم بستگی دارد. به طور کلی، این دوره تحصیلی طی ۵/۱ تا ۲ سال به اتمام می‌رسد. در این مدت، دانشجویان ۱۲۰ واحد درسی پاس می‌کنند که ۳۰ واحد آن مربوط به پایان‌نامه رشته است. تحصیل مقطع کارشناسی ارشد در رشته‌های مختلف شرایط متفاوتی دارد. اما اصلی‌ترین شرط لازم داشتن مدرک کارشناسی معتبر است. دانشجو ممکن است این مدرک را در آلمان و یا دانشگاه‌های مورد تأیید این کشور گرفته باشد. در ادامه دیگر شرایط ضروری برای تحصیل در این مقطع را بررسی می‌کنیم.

شرط سنی

یکی در مواردی که جهت تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان مطرح است، سن متقاضی است. این کشور محدودیتی برای سن متقاضیان مشخص نمی‌کند. با این حال، برخی از دانشگاه‌ها تنها افراد زیر ۳۵ سال را می‌پذیرند. به همین دلیل، این افراد شانس بیشتری برای پذیرش و دریافت ویزای تحصیلی خواهند داشت. برای اطلاع از شرایط سنی مورد نیاز بهتر است به سایت رسمی دانشگاه مورد نظر مراجعه کنید. مشاورین و وکلای مهاجرتی باتجربه نیز می‌توانند شما را در این مورد راهنمایی کنند.

سطح زبان مورد نیاز

بسته به این که رشته مورد نظر متقاضی به زبان انگلیسی ارائه می‌شود یا آلمانی و دانشگاه انتخابی دولتی است یا خصوصی، مدرک زبان مورد نیاز متفاوت خواهد بود.

  • دانشجویان برای مقطع کارشناسی ارشد می‌توانند دانشگاه دولتی را انتخاب کنند و تحصیل رایگان داشته باشند. در این صورت، لازم است مدرک سطح B1 آلمانی را داشته باشند. چرا که تسلط به زبان آلمانی هم در دوران تحصیل و هم جهت حضور در بازار کار اهمیت دارد.
  • دانشگاه‌های خصوصی برخی از رشته‌ها را به زبان انگلیسی ارائه می‌دهند. بنابراین، دانشجویان بین‌المللی با پرداخت شهریه می‌توانند در این دانشگاه‌ها مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد شوند. در این حالت، داشتن مدرک آیلتس با نمره ۵/۶ ضروری است. دانشجویانی که به زبان انگلیسی تحصیل می‌کنند، برای کار و ارتباط با افراد جامعه به زبان آلمانی نیاز خواهند داشت.

سطح زبان مورد نیاز برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان، به نحوه پذیرش نیز مرتبط است. در مواردی که پذیرش به طور مستقیم انجام می‌شود، متقاضی باید مدرک زبان آلمانی تست داف ۴/۳ یا آیلتس ۶-۵/۶ داشته باشد. در پذیرش مشروط، فرد با مدرک آلمان B1 یا B2 پذیرش دریافت می‌کند. در این حالت، پیش از ورود به دانشگاه لازم است در دوره‌های زبان شرکت کند.

شرط معدل

برای پذیرش و تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان، شرط معدل نیز مطرح است. در اینجا معدل کل دیپلم مورد نظر است که حداقل باید معادل ۱۵ باشد. افراد بسیاری از سراسر جهان متقاضی تحصیل این مقطع در دانشگاه‌های آلمان هستند. از این رو، آن‌هایی که معدل ۱۵ و بالاتر دارند شانس بیشتری برای دریافت پذیرش خواهند داشت.

مراحل دریافت پذیرش کارشناسی ارشد در آلمان

اولین قدم در دریافت پذیرش فوق لیسانس آلمان، بررسی دانشگاه‌های موجود و ارسال درخواست پذیرش است. در این مرحله لازم است درخواست کامل و دقیقی به دانشگاه ارائه شود. برخی دانشگاه‌ها امکان ارتباط مستقیم متقاضیان را فراهم کرده و مدارک آن‌ها را بررسی می‌کنند. وبسایت Uni-Assist با دریافت مبلغی، یک واسطه‌ میان دانشجویان و دانشگاه‌های آلمان است. این وبسایت مدارک تحصیلی را در اختیار دانشگاه قرار داده و نتایج ارزیابی را به دانشجویان ارائه می‌دهد. Anabin نیز از جمله این وبسایت‌ها به شمار می‌آید که اعتبار مدارک به طور خاص مدارک تحصیلی را ارزیابی می‌کند. مراحل بعدی دریافت ویزا برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان بدین صورت پیگیری می‌شود:

  • این مرحله اقدام برای گرفتن ویزای تحصیلی آلمان از سفارت این کشور است. متقاضی با داشتن تأییدیه پذیرش تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان، برای گرفتن وقت مصاحبه با سفارت اقدام می‌کند.
  • گرفتن وقت مصاحبه از طریق سایت مربوط به این سازمان انجام می‌شود. با توجه به بالا بودن تقاضای تحصیل در این مقطع، رزرو وقت پروسه زمان‌بری خواهد بود. از این رو، بهتر است در این مرحله زمان ثبت نام و شروع ترم را در نظر داشته باشید. در روز مصاحبه، لازم است مدارک شناسایی و تحصیلی خود را به سفارت تحویل دهید. همچنین باید توضیحاتی پیرامون اهداف و انگیزه خود از تحصیل در آلمان آماده کنید.
  • بسته به این که رشته‌ای که در آن پذیرش شده‌اید به زبان انگلیسی ارائه می‎‌شود یا آلمانی، زبان مصاحبه نیز متفاوت خواهد بود. اگر رشته انتخابی به زبان آلمانی است، برای انجام مصاحبه لازم است به این زبان مسلط باشید.
  • در مرحله آخر، مدارک شما مورد ارزیابی قرار گرفته و نتیجه اعلام خواهد شد.

مدارک مورد نیاز تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان

جمع‌آوری و آماده کردن مدارک یکی از مهم‌ترین مراحل دریافت ویزای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان است. پس از انتخاب دانشگاه و دریافت پذیرش، لازم است مدارکی را برای ارائه به سفارت آماده کنید. مدارک باید کامل و بدون نقص بوده و بیش از یک سال از تاریخ آن‌ها نگذشته باشد. بدین منظور می‌توانید از وبسایت دانشگاه مربوطه کمک بگیرید. انگیزه نامه یکی از ضروری‌ترین مدارک جهت دریافت ویزا است. در این نامه شما هدف خود از انتخاب آلمان برای تحصیل، انتخاب دانشگاه و رشته تحصیلی مورد نظر و برنامه خود بعد از اتمام تحصیل را توضیح می‌دهید. از دیگر مدارک مورد نیاز در این مقطع تحصیلی می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • پاسپورت معتبر
  • مدارک شناسایی ترجمه شده
  • مدارک دوره کارشناسی به همراه ریز نمرات
  • گواهی سوابق تحصیلی
  • گواهی تمکن مالی
  • رزومه کاری
  • فرم پر شده درخواست ویزا
  • مدرک زبان آلمانی (تست داف ۴/۳ یا C1) یا انگلیسی (آیلتس ۵/۶)
  • نامه پذیرش از دانشگاه معتبر
  • گواهی اثبات محل اقامت در آلمان

هزینه تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان

یکی از موضوعاتی که در تحصیل مقطع فوق لیسانس در آلمان مطرح می‌شود، هزینه آن است. آلمان به عنوان کشوری با هزینه‌های تحصیلی مقرون به‌صرفه شناخته می‌شود. شما به عنوان دانشجوی آلمانی، ساکن داخل یا خارج از اتحادیه اروپا می‌توانید به صورت تقریبا رایگان در دانشگاه‌های دولتی مشغول به تحصیل شوید. در این دانشگاه‌ها، مقطع کارشناسی ارشد با هزینه بسیار اندک ارائه می‌شود. برای پذیرش در دانشگاه‌های دولتی کافی است به زبان آلمانی تسلط داشته باشید.

برای تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی لازم است هزینه قابل توجهی را به عنوان شهریه بپردازید. این هزینه در دانشگاه‌ها و رشته‌های مختلف متفاوت است. در این دانشگاه‌ها امکان تحصیل به زبان انگلیسی نیز وجود دارد.

نوع دانشگاه

مبلغ پرداختی

مقطع تحصیلی

دولتی

۳۰۰-۴۰۰ یورو در هر ترم

کارشناسی ارشد

خصوصی

۱۳۰۰۰-۱۶۰۰۰ یورو در هر سال

کارشناسی ارشد

با پذیرش در دانشگاه‌های دولتی می‌توانید هزینه‌ تحصیل خود را به حداقل برسانید. با این حال، زندگی در آلمان مخارج دیگر همچون مسکن، خوراک، پوشاک، خدمات، رفت و آمد و … را نیز شامل می‌شود. لازم است بدانید که هزینه‌های زندگی در آلمان در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی بسیار مناسب است. تهیه محل اسکان مهم‌ترین هزینه تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان محسوب می‌شود. عواملی چون شهر و منطقه محل اقامت از جمله عوامل تأثیرگذار در میزان این هزینه هستند. بنابراین، با انتخاب محل اقامت مناسب و صرفه‌جویی در سایر مخارج می‌توانید زندگی دانشجویی مقرون‌ به‌صرفه‌ای در این کشور داشته باشید.

هزینه زندگی دانشجویی در شهرهای کوچک ۶۰۰-۸۰۰ یورو و در شهرهای بزرگ ۱۰۰۰-۱۱۰۰ یورو است.

بهترین دانشگاه‌های آلمان در مقطع کارشناسی ارشد

اگر تصمیم به تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان گرفته‌اید، قطعا می‌خواهید با بهترین دانشگاه‌های این کشور آشنا شوید. وجود رشته‌های مورد نظر و میزان اعتبار مدرک ارائه شده از جمله معیارهایی هستند که در انتخاب دانشگاه مناسب نقش دارند. برلین، مونیخ، فرانکفورت و بن از جمله شهرهای دانشجویی آلمان محسوب می‌شوند. این شهرها معروف‌ترین و معتبر‌ترین دانشگاه‌ها را برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان در خود جای داده‌اند. در ادامه با برخی از عالی رتبه‌ترین دانشگاه‌ها آشنا می‌شویم.

دانشگاه فرای (آزاد) برلین: دانشگاه فرای سالانه پذیرای شمار زیادی از دانشجویان ملی و بین‌المللی است. از دانشگاه‌های خلاق و مبتکر در آلمان به حساب می‌آید. دانشگاه آزاد بعد از دانشگاه آکسفورد و کمبریج در رتبه سوم دانشگاه‌های برتر اروپا در رشته‌های علوم انسانی و هنر قرار می‌گیرد.

دانشگاه هومبولت برلین: برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان می‌توانید هومبولت برلین را انتخاب کنید. این دانشگاه یکی از دانشگاه‌های قدیمی این شهر محسوب می‌شود. دانشگاه هومبولت در واقع سومین دانشگاه برتر در سطح آلمان بوده و تاکنون ۲۹ جایزه نوبل را کسب کرده است. این دانشگاه پذیرای چهره‌های برجسته علمی و هنری در طول تاریخ بوده است.

دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ: این دانشگاه در سطح اروپا فعالیت گسترده‌ای در زمینه تحقیقات دارد. همه ساله دانشجویان بسیاری در این دانشگاه مشغول به تحصیل می‌شوند که ۱۵ درصد آن‌ها دانشجویان بین‌المللی هستند. لودیگ ماکسمیلیان همکاری وسیعی با دانشگاه‌های بسیار در نقاط مختلف جهان دارد. از این رو، دانشجویان این دانشگاه از برنامه‌های آموزشی متنوع و کاملی بهره‌مند خواهند شد.

دانشگاه فنی مونیخ: یکی از مطرح‌ترین دانشگاه‌ها برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان، دانشگاه فنی مونیخ است. این دانشگاه عنوان بزرگ‌ترین و برجسته‌ترین مرکز آموزش فنی کشور را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که بسیاری از دانشجویان از سراسر اروپا و حتی جهان دانشگاه فنی را برای تحصیل انتخاب می‌‌کنند. درصد بالایی از آن‌ها نیز بعد از فارغ التحصیلی وارد بازار کار می‌شوند.

بهترین رشته‌ها برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان

برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان رشته‌های بسیاری وجود دارند. از این رو، متقاضیان با علایق و استعداد‌های مختلف می‌توانند رشته مورد نظر را انتخاب کنند. با این حال، رشته انتخابی در کارشناسی ارشد باید با رشته مقطع کارشناسی مرتبط باشد. موضوع مهم دیگر در انتخاب بهترین رشته، وضعیت بازار کار آن است. در ادامه می‌توانید با برخی از بهترین رشته‌های مقطع فوق لیسانس آلمان آشنا شوید.

  • مهندسی کامپیوتر
  • مهندسی مکانیک
  • مهندسی آی تی
  • مهندسی خودرو
  • کارشناسی ارشد امور مالی
  • کارشناسی ارشد کارآفرینی
  • کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی
  • کارشناسی ارشد مهندسی مغز و اعصاب

شرایط دریافت فاند و بورسیه کارشناسی ارشد در آلمان

دانشگاه‌های دولتی آلمان امکان تحصیل رایگان در مقطع کارشناسی ارشد را برای دانشجویان آلمانی و مهاجر فراهم کرده‌اند. دولت نیز جهت کمک به تأمین هزینه‌های تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان، بورسیه و بودجه‌هایی را در نظر می‌گیرد. 

قانون کمک آموزشی فدرال

این بورسیه در واقع وام بلاعوض است که تا سقف ۸۶۱ دلار به دانشجویان دانشگاه‌های دولتی داده می‌شود. لازمه آن داشتن شهروندی آلمان است.

بورسیه تحصیلی آلمان

این نوع بورسیه برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان به دانشجویان با ملیت‌های مختلف تعلق می‌گیرد. ۱۵۰ یورو از بورسیه تحصیلی توسط دولت و ۱۵۰ یورو دیگر توسط دانشگاه تأمین می‌شود.

بودجه اراسموس

بودجه اراسموس در واقع کمک مالی از سوی کمیسیون اروپا است. این کمک هزینه به طور خاص به دانشجویان بین‌المللی مقطع کارشناسی ارشد ارائه می‌شود. متقاضیان دوره‌های کوتاه مدت بین‌المللی نیز می‌توانند از آن استفاده کنند.

بودجه خدمات تبادل دانشگاهی

بودجه خدمات تبادل دانشگاهی در واقع از سوی یک آژانس مطالعاتی بین‌المللی ارائه می‌شود. این آژانس در نقاط مختلف جهان ازجمله آلمان ارائه‌‌دهنده کمک‌های مالی به دانشجویان است.

شرایط کار حین تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان

یکی از مزایای تحصیل فوق لیسانس در آلمان، امکان کار حین تحصیل است. دانشجویان در این مقطع می‌توانند ۲۰ ساعت در هفته کار کنند. درآمد مشاغل دانشجویی عموما بین ۹-۲۰ یورو در ساعت است. میزان درآمد بسته به زمینه شغلی و شهر محل کار متفاوت خواهد بود. بدین ترتیب، دانشجویان می‌توانند بخشی از هزینه‌های زندگی خود را تأمین کنند. یافتن شغل مناسب با مراجعه به بخش کاریابی دانشجویی اداره کار انجام می‌گیرد.

شرایط کار پس از پایان تحصیلات کارشناسی ارشد

آلمان بازار کار گسترده و پررونقی دارد و از نیروی کار ماهر استقبال می‌کند. به همین دلیل، درصد بالایی از دانشجویان بعد از اتمام دوره تحصیل می‌توانند وارد بازار کار شوند. آن‌ها یک فرصت ۱۸ ماهه برای یافتن شغل مناسب دارند. در صورت یافتن کار و عقد قرارداد، می‌توانند ویزای کار و بلو کارت دریافت کنند. افرادی که به مدت ۳ سال در آلمان فعالیت شغلی دارند، واجد شرایط دریافت اقامت دائم این کشور خواهند شد.

شرایط همراه حین تحصیل کارشناسی ارشد

طبق قوانین مهاجرتی آلمان، دانشجویان متأهل در دوران تحصیل می‌توانند همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال را با خود همراه کنند. این افراد بعد از دریافت ویزا و اقامت در این کشور می‌توانند درخواست ویزای پیوست بدهند. مهاجرت خانواده به آلمان طی ۲-۳ ماه پس از اقامت دانشجو صورت می‌گیرد. در این حالت لازم است فرد تمکن مالی کافی برای تأمین هزینه‌های خانواده خود را نیز داشته باشند.

در پایان

 خانواده بزرگ و بین‌المللی اِلو ویزا کارگزار و مجری قدرتمند روش‌های مهاجرتی از ایران و خاورمیانه همراه شماست. برای دریافت مشاوره و آگاهی از شرایط ویژه مهاجرتی می توانید با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید. همچنین می توانید از طریق وب سایت وقت مشاوره بگیرید و منتظر تماس مشاوران ما باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *